top of page

מפות כוכבים או אפליקציות כוכבים?

תצפית כוכבים אסטרונומית במדבר לקהל הרחב - למועד הקרוב והרשמה

קורס אסטרונומיה תצפיתית למבוגרים - למועד הקרוב והרשמה

Stellarium initialization window.png

תכנת סטלריום. חלונית פתיחה.

Sky map OLAM.png

מפת כוכבים חודשית של "עולם האסטרונומיה".

ניתן למצוא את המפה לחודש הקרוב כאן.

Stellarium print scr.png

צילום מסך מתוך תכנת סטלריום.

Screenshot skysafari5pro.jpg

צילום מסך מתוך אפליקציית Sky Safari.

Sky map OLAM-2.png

רשימות אובייקטים במפת כוכבים חודשית של "עולם האסטרונומיה". ניתן למצוא את המפה לחודש הקרוב כאן.

Screenshot_skysafari5pro Tonight's best.jpg

רשימות אובייקטים מומלצים מתוך אפליקציית Sky Safari.

Screenshot skysafari5pro-Object description.jpg

תאור אובייקט (כוכב) מתוך אפליקציית Sky Safari

במה כדאי להשתמש ובאיזה שלב: במפת כוכבים מודפסת או באפליקציית כוכבים?

 

התשובה היא לא חד משמעית. בואו נסקור יתרונות וחסרונות של כל אמצעי וננסה להסיק מסקנות.

אגיד כבר על ההתחלה שמה שמוצג כאן זו דעתי ויכולות להיות כמובן עוד דעות רבות בנושא. אתייחס כאן לשני "סוגי" אסטרונומים חובבים: מתחילים לגמרי, כלומר בלי רקע בכלל, ו"מנוסים", כלומר כאלה שכבר מתמצאים פחות או יותר בשמיים וניסו כלים שונים לתצפית (משקפות, טלסקופים). כמו כן, חשוב לי להדגיש שהדיון סביב "מה עדיף: מפה או אפליקציה" הוא לצורך למידה התחלתית, כלומר, הכרת השמיים, בעיקר זיהוי כוכבים וקבוצות כוכבים, וגם גרמי שמיים נוספים בסיסיים. אם אין לכם מטרה להכיר את השמיים, או אם אתם כבר מכירים אותם מא' עד ת', או אם אתם חושבים שזה מיותר, אז דלגו על הכתבה.

יתרונות הלמידה לפי מפות כוכבים מודפסות על פני אפליקציות כוכבים:

 

1. מפה מודפסת תאפשר לכם להכיר שמיים בצורה מעמיקה יותר בתחילת דרככם כאסטרונומים חובבים. לא פעם ראיתי אנשים שהורידו למכשירים שלהם אפליקציית כוכבים ולא באמת מכירים את השמיים: למה לטרוח לזהות כוכבים ולעבוד קשה אם יש אפליקציה המאפשרת לכוון טלפון לאזור מסוים בשמיים וישר לראות אילו כוכבים וקבוצות כוכבים נמצאים שם? זה לא יעבוד כל כך בפשטות אם יש לכם ביד מפה מודפסת. במקרה כזה אתם תהיו מחוייבים להבין איך משתמשים בה, להכיר את כל הסימונים, את הכיוונים גם במפה וגם במקום בו אתם נמצאים, את בהירויות כוכבים, ולנסות למצוא חלק מהכוכבים. זו דרך מאתגרת יותר (תידרשו להשקיע יותר מאמץ וזמן), אך יעילה יותר, וכך לא תוכלו "לשכוח" קבוצות שכבר מצאתם.

2. מפה נייר תגרום לכם להכיר טוב יותר את התחום האסטרונומיה התצפיתית (ספציפית, את האסטרונומיה הספרית, באנגלית spherical astronomy או positional astronomy). כשיש לכם ביד מפה מודפסת עם כל מני סימונים עליה, באופן טבעי יתעוררו לכם שאלות כמו "מה זה הקו הזה שחוצה את המפה בערך ממזרח למערב? למה כל כוכבי לכת נמצאים על הקו הזה? למה המפה עגולה? למה יש כוכבים מודגשים יותר ומודגשים פחות? מה שיוביל אתכם לחפש תשובות לשאלות האלה ולהכיר מושגים כמו אופק, זניט, מישור המלקה, בהירויות כוכבים, שאלה הם המושגים הבסיסיים והחשובים ביותר באסטרונומיה תצפיתית. בעוד שבאפליקמיות כוכבים הסימונים והקווים האלה לא מופיעים כלל או דורשים מכם להיכננס להדגרות ולהציג אותם מיוזמתכם – כלומר זה כבר דורש רקע קודם בתחום.

3. מפות פיזיות יגרמו לכם להבין את תנועת גרמי השמיים לאורך הזמן, אם תתמידו להשתמש בהן. כל מפה טובה תקפה רק לחודש ספציפי ושעות מסוימות, מה שיגרום לכם לשאול למה אני יכול/ה להשתמש במפה רק בחודש הזה ובשעה הזאת? ומה יקרה בחודש הבא או בשעה מאוחרת יותר? אם אתם מתמידים מספיק ויוצאים לצפות בכוכבים עם המפה כל כמה ימים במהלך לפחות כחודשיים-שלושה, זה יגרום לכם להבין את התנועה הנראית של הכוכבים, את התנועה היומית והשנתית של כדור הארץ, ואם תתמידו יותר משנה – אז גם את התנועות של כוכבי לכת. וכל זה באופן טבעי ואינטואיטיבי.

שימו לב שבאפליקציות הזמן ירוץ כמו זמן האמת שלכם והכוכבים יזוזו לאט, בלי שתשימו לב לזה, בעוד שמפה מודפסת "קפואה" בזמן, מה שיגרום לכם לראות סטיות בין המפה ובין השמיים האמיתיים – ולנסות להסביר את הסטיות האלה ולהוריד מפות של החודשים הבאים ולערוך השוואה – וכך ללמוד יותר. עוד יותר תעזור לכם בזה פלניספרה – "גלגל מפת הכוכבים" שעצם השימוש בה יגרום לכם להבין יותר טוב את תנועת הכוכבים. כמובן באפליקציות ניתן להריץ את הזמן ולראות את השינויים, אבל זה צריך לבוא מיוזמתכם, כלומר שוב נדרש כאן רקע קודם והבנה שלכם שעם הזמן השמיים משתנים.

4. מפת כוכבים תאפשר לכם למידה הדרגתית ועקבית ועלייה הדרגתית ברמת הקושי ע"י כך שניתן לסמן עליה את הכוכבים ואת הקבוצות שאתם כבר מכירים, להוסיף פעם אחרי פעם כוכבים חדשים, לכתוב הערות וזה נשאר לשנים קדימה. כך אני התחלתי את דרכי בתחום ב-2007: עד היום אני זוכרת את המפות הראשונות שלי שעליהן סימנתי בטוש צהוב זוהר קודם רק קבוצת כוכבים אחת, כי לא ידעתי לזהות שום דבר חוץ ממנה, ואחרי זה הוספתי עוד ועוד כוכבים וקבוצות. איזה סיפוק זה נותן לראות את ההתקדמות שלך יום אחרי יום המתבטאת בסימונים נוספים! ואחרי שרוב המפה מסומנת בטוש זוהר, זהו השלב לעבור לאפליקציה!

לסיכום, מפה מודפסת תדרוש מכם יותר מאמץ והשקעה ובכך תאפשר למידה מעמיקה יותר בתחילת דרככם כאסטרונומים חובבים, תגרום לכם לשאול שאלות ולחפש תשובות עליהן, להתמיד בתצפיות ויזואליות, להרחיב את הידע שלכם באסטרונומיה תצפיתית וגם לקבל יותר סיפוק והנאה בעקבות כך.

יתרונות הלמידה לפי אפליקציות כוכבים

היתרונות של אפליקציות כוכבים הם די ברורים, אך ברגע שהתחלתי למנות אותם, הבנתי שאחרי כל יתרון חייבת לבוא המילה "אבל". לפעמים יתרון כל שהוא עלול לא באמת להועיל בלמידה לחובבים מתחילים, אלא רק למתקדמים יותר.

1. יכולת איתור כוכבים וקבוצות כוכבים מהירה באפליקציה ובשמיים באמצעות מצפן. אבל עלולות להיות סטיות ואי-דיוקים גדולים בכיוונים באפליקציה. זה יכול לנבוע מהגדרה לקויה של המיקום שלכם על ידכם או מכך שלא נתתם לאפליקציה גישה למיקום שלכם והיא מראה לכם מיקום אחר לגמרי, ובעקבות כך שמיים אחרים, או מאיזה באג פנימי באפליקציה. לפעמים מספיק לסגור אותה ולהדליק מחדש, וזה מסתדר. אך אנשים בלי רקע קודם בתחום עלולים פשוט לא להבין מה קורה ולהתייאש מהר. יתרה מכך, גם אם האפליקציה מאופסת היטב ומראה את השמיים האמיתיים בזמן אמת והצלחתם למצוא באמצעותה קבוצות כוכבים (או שכך אתם חושבים...), זה יגרום לכם להסתמך יותר מדי על האפליקציה ולזכור פחות, כלומר הידע שלכם יהיה שטחי, רדוד וזמני, בעוד שאם אתם משתמשים במפת נייר, איתור קבוצת כוכבים ידרוש מכם להפעיל יותר מאמץ: לבדוק את צורת הקבוצה, את הכיוון שלה בשמיים, את הבהירויות של הכוכבים המרכיבים אותה, את המיקום והגודל שלה ביחס לקבוצות אחרות וכתוצאה מכך – לזכור הרבה יותר טוב ולאורך זמן רב יותר את מה שאתם מצאתם!

לעומת זאת, אם אתם מתקדמים יותר בתחום, את האופציה של המצפן אתם פשוט לא תצטרכו, והמצפן המובנה באפליקציה רק יפריע לכם.

2. מאגר אובייקטי שמיים עצום והצגה מיידית של כל אובייקט על המפה. בעוד שבמפות כוכבים מודפסות קשה לסמן גרמי שמיים רבים, פשוט כי אין מקום, באפליקציה זה לא בעיה: ככל שמגדילים איזור מסוים באפליקציה, רואים בו יותר ויותר כוכבים ואובייקטים, וגם קיימת אפשרות חיפוש לפי שם או מספר קטלוגי. אבל לא תמיד כמות עצומה של אובייקטים מהווה יתרון. בשביל חובב אסטרונומיה מתחיל זה יותר חסרון, כי אם הוא לא מכיר גרמי שמיים בכלל, הוא לא ידע לאן לכוון ולא ידע במה לבחור מכל העושר הזה. חובב מתחיל עלול לכוון לאובייקט שבכלל לא ניתן לראותו בעין או שלא ניתן לראותו בטלסקופ קטן מהעיר ולהתאכזב. בעוד שעל מפות כוכבים טובות מסומנים גרמי שמיים נבחרים שקל למצוא ולתצפת בהם, וישנה הפרדה בין גרמי שמיים הנראים מהעיר ומאתרים חשוכים ומה שרואים בעין, במשקפת ובטלסקופ.

לעומת זאת, בשביל חובב מתקדם יותר זה יתרון עצום: מה שפעם ניתן היה למצוא רק באמצעות אטלסים של מפות שמיים (כן, ממש ספרים ענקיים וכבדים המורכבים ממפות לפי אזורים), עכשיו ניתן לאתר תוך דקה בקליק אחד!

3. יכולת בקלות ובמהירות להעביר את הזמן קדימה ואחורה ולשנות מיקום ולראות את השינויים מתבטאים בשמיים. לפני קיום האפליקציות, אף מפת כוכבים לא איפשרה את זה, זה היה תפקידם של אלמנכים כמו, למשל, "אלמנך שמי ישראל" של ד"ר יגאל פת אל, ובהם היה מופיע מידע רב לפי תאריכים על כל מני אובייקטי עניין של אסטרונומים וקואורדינטות שלהם. אבל אם מדובר בחובב מתחיל, מה הוא יבין מסתם להריץ את הזמן באפליקציה? רק אם הוא יחקור בהדרגה את השינויים משעה לשעה, מיום ליום, ומחודש לחודש, הוא יוכל להסיק מזה מסכנות על תנועת כדור הארץ וגמרי שמיים. סתם הרצת זמן או שינוי מיקום באפליקציה לא מלמד על כלום. לעומת זאת, בשביל חובב אסטרונומיה מתקדם יותר זה יתרון עצום כי זה יאפשר לו/ה לענות על שאלות כמו: למתי לתכנן את התצפית כדי שהירח לא יתערב עם האור שלו? מתי זורח שבתאי בעוד חודש? מתי ניתן לראות תופעות אסטרונומיות שונות, כגון הצל של ירחי צדק על גביו, ליקוי ירח מלא, התקבצויות כוכבי לכת? מאיזה מיקום בעולם רואים ליקוי חמה מלא? כלומר, זה ממש מחליף את האלמנכים הענקיים שפעם היו מתפרסמים מדי שנה.

4. תוספות טכנולוגיות מתקדמות בלי סוף. רק כמה דוגמאות: בחלק מהאפליקציות ניתן להרכיב רשימות גרמי שמיים לתצפית מסוימת, לשתף אותן עם אנשים אחרים, לסמן מה ראינו ולרשום הערות. ניתן גם לקשר אפליקציה לטלסקופ שלכם/ן ולתת לו פקודות להתכוונן לגרמי שמיים שונים. ניתן לראות רשימות אובייקטים מומלצים לכל לילה ויומן שמיים לחודשים קדימה. ניתן לקבל נידע עצום על כל אובייקט שתבחרו, כולל היסטוריית התגלית שלו, פרטים פיזיים, קואורדינטות, מיתולוגיה ועוד המון דברים נחמדים אחרים שאולי לא כל כך יעזרו למי שרק נכנס לתחום, אך מהווים ערך עצום למי שכבר עמוק בפנים.

אחרי שאמרנו את כל זה (והרישומים האלה לא ממצאים בכלל ומהווים את הדעה שלי בלבד!), ניתן להסיק כמה מסכנות שאני מקווה שיהיו מועילות לכל מי שמעוניין להיכנס לתחום.

מתי מומלץ להשתמש במפת כוכבים ומתי באפליקציה?

 

מומלץ להתחיל את ההיכרות שלנו עם תחום אסטרונומיה תצפיתית ממפות כוכבים, כי הן מאפשרות למידה בסיסית והדרגתית, יעילה ומעמיקה יותר של השמיים וקבוצות כוכבים. כמובן זה דורש יותר מאמץ מאשר אפליקציות כוכבים, אבל גם התוצאה תהיה הרבה יותר טובה! אתם תזכרו טוב יותר כל כוכב וכל קבוצת כוכבים שמצאתם ותלמדו עוד המון דברים מסביב.

אחרי שרכשתם ידע בסיסי בהרכת השמיים, כלומר, אתם יודעים לזהות 10-15 כוכבים בהירים ביותר ו-10-15 קבוצות כוכבים בולטות, צפיתם בכמה אובייקטים נבחרים המופיעים על המפה בעין / משקפת ואם יש לכם, אז גם בטלסקופ, אז ניתן ואף כדאי לעבור להשתמש באפליקציות כוכבים ולהמשיך לגדול. כמו שאומרים, המשיים הם לא הגבול. רק תזכרו שאם נגמרת לכם סוללה באמצע התצפית, שום אפליקציה לא תעזור לכם, אז כדי שיהיה לידכם גם אטלס שמיים מודפס.

הפן החינוכי והפילוסופי

כמובן שלאפליקציות כוכבים, במיוחד הטובות ביניהן, יש המון יתרונות והבולט ביניהם הוא כמות המידע שיש בהן בהשוואה למפת נייר פשוטה. אבל בואו נחשוב ביחד, ושוב, מעניין אותנו הפן הפדגוגי, לא שימוש מתקדם: אם ילד/ה רק מתחיל/ה לקרוא מפות גאוגרפיות ומנסה להבין מהי מפה, איך היא מייצגת את המציאות ואיך משתמשים בה, האם ישר תתחילו איתו/ה מ-Google maps? או אולי תנסו קודם לקחת דף נייר, עפרון וצבעים ולצייר "מפה" של החדר שלו, איפה כל צעצוע נמצא, או של הבית שלכם, איפה כל חדר נמצא ומה יש בכל חדר, או של השכונה שלכם, כדי שיבין איך המפה קשורה לסביבה שלו ואיך קוראים את המפה בצורה הכי בסיסית?

או לחליפון, בואו נדמיין ילד/ה שאף פעם לא ראה מפה גאוגרפית מודפסת, כמו מפת עיר או מפת עולם, ונולד ישר לאפליקציות. ילד כזה לא ידע בכלל להשתמש במפה פיזית כשיראה אותה. זה כמו ללמד את הילדים להקליד טקסט ישירות במחשב ולדלג על ללמד אותם לכתוב בעט: יכולת בסיסית של בני אדם לאורך אלפי שנים (לכתוב, להבין מפות...) תעלם כלא הייתה. האם כדאי לאבד את היכולת הזאת? איך זה ישפיע על החיים שלנו? על התפתחות המוח שלנו? על התלות שלנו בחשמל, במחשב וטכנולוגיות אחרות? אלה הן כבר שאלות פילוסופיות שדורשות דיון וחשיבה מעמיקה יותר מעבר לכתבה הקצרצרה הזאת.


נכתב ע"י אלה רץ.

bottom of page